Western Digital Scorpio Black 320 GB - Reviews

Review type:

De gemiddelde beoordeling is gebaseerd op 1 goedgekeurde review die zijn achtergelaten voor de Western Digital Scorpio Black 320 GB op Kieskeurig.nl. Deze beoordeling wordt berekend door de som van de reviewscores te delen door het aantal reviews.

rickVDB 03-10-2009
  • Product afgelopen maand in bezit

Ik heb deze review enkele weken geleden al gegeven, maar is nog niet verschenen op de website, groetjes.

Na 3 jaar met 73 GB effectief , 5400 tpm, was ik wel toe aan een grotere, snellere schijf.
Getwijfeld tussen de WD scorpio blue 500 GB 5400 tpm en deze scorpio black 320 GB
7200 tpm. Omdat de dichtheid op de 500GB erg groot is , 250GB per platter, en zo'n
dichtheid vrij nieuw en misschien minder betrouwbaar is, heb ik toch maar gekozen voor
de snellere WD 320 BEKT. Dit is de versie zonder freefallsensor. (298 GB effectief)
Computer en Bios herkende hem direct. Formateren, partitioneren en windows reinstall.
Ik ben er blij mee, 320 GB is heel wat ruimer, en hij is sneller, maar minder dan verwacht.
Windows start 10 sec sneller , firefox start in 7 sec (na een opstart), ipv 14 sec vroeger.
Ook andere programma's starten ietsje sneller op , toch had ik meer verwacht,
dus de HDD is niet de enige bottleneck op mijn computer. Wordt niet warmer dan de 5400
tpm oude Fujitsu schijf, en het draaien van de motor is ook niet luider, wel een hogere
frequentie door het hogere toerental van 7200 tpm = gezoem van 120Hz ipv 90 Hz.
Eén ding dat wél opvalt, maar daar had ik ook over gelezen is, dat wanneer hij niet veel te doen
heeft, hij met een klik in een powersave stand komt ( SecurePark, zoals WD het noemt).
Dit is niet echt irritant , maar toch iets te duidelijk hoorbaar en in het begin verontrustend.
Zou ik hem aanraden? De schijf wordt gemaakt in Thailand, waar ik verblijf, en kost 54 euro,
incl 5 jaar garantie . Dit is een prijs waarvoor je dit moois niet kunt laten liggen.
Staar je niet blind op de snelheid, zeker niet als je weet dat de 500GB 5400 tpm, bijna even
snel is in tests, en in praktijk je geen verschil zult merken. Vertrouw je de hogere datadichtheid
van de 500 GB , dan zou ik daar voor gaan, wetende dat deze maar 17,5 euro duurder is of zelfs de 640GB. De 750GB en 1 TB 5400tpm schijven zijn 12,5mm hoog ipv 9,5)
(De 320 GB 5400 tpm is dan weer een stuk trager dan de 500GB, dus niet aan te raden volgens
Tom's hardware- website test.).
Dan schiet er alleen nog die SecurePark klik over....

Goed